Reklama

Światowy Dzień Chleba w Zespole Szkół im. ZMW

Gazeta CLI
06/11/2025 11:27

Chleb to symbol żywności, która od tysięcy lat odgrywa kluczową rolę w życiu człowieka. Od starożytnych cywilizacji po współczesność chleb był stałym elementem w codziennym jadłospisie ludzi na całym świecie.

Jednak jego znaczenie sięga daleko poza aspekty żywieniowe. To niezwykłe połączenie składników, wytwarzane z miłością i umiejętnością, które przekracza granice kulturowe i religijne.

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w trakcie zajęć praktycznych w Zespole Szkół im. ZMW w Dobrzyniu nad Wisłą piekli różne rodzaje chleba, między innymi: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb razowy z ziarnami słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i dyni oraz chleb pszenny z makiem pod kierunkiem Katarzyny Piątkowskiej, Iwony Rzekanowskiej oraz Agnieszki Sulkowskiej. Swoimi wypiekami częstowali później społeczność szkolną oraz pracowników lokalnych instytucji, do których udali się z dyrektor Joanną Seklecką.

Chleb to narzędzie budowania relacji, nośnik tradycji i symbol wspólnoty, który niezależnie od języka, koloru skóry, religii czy kultury jednoczy ludzi wokół stołu. Jest jednym z najstarszych rodzajów pożywienia człowieka. Powstaje przez wypiekanie ciasta uzyskanego z połączenia mąki, wody, soli oraz dodatku w postaci drożdży lub zakwasu. Najbardziej wartościowy jest chleb na zakwasie.

Zakwas chlebowy jest rodzajem ciasta chlebowego powstającego ze zmieszania mąki i wody. Ciasto to pod wpływem czasu i odpowiedniej temperatury ulega fermentacji, stając się naturalnym składnikiem spulchniania i zakwaszania ciasta na chleb. Chleb na zakwasie wykazuje bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Obfituje w dużą dawkę minerałów takich jak cynk, żelazo czy magnez, wykazuje też niższy indeks glikemiczny niż pieczywo wyrabiane na drożdżach. Zawiera niższe stężenie greliny i daje większe uczucie sytości.

Chleb wyprodukowany bez drożdży czy zakwasu nosi nazwę chleba przaśnego. Jest on wówczas niewyrośniętym, płaskim plackiem chlebowym, któremu brakuje gąbczastości. Taki chleb można spotkać w Grecji, Izraelu, Turcji, na Sycylii czy w krajach Maghrebu.

Chleb był podstawowym pożywieniem ludzkości od czasów prehistorycznych. Prawdopodobnie pierwszy chleb wypiekano z mąki żołędziowej, orzechów bukowych czy korzeni roślin, takich jak paprocie. Około 10 tysięcy lat p.n.e. wraz z nastaniem epoki neolitu i rozwojem rolnictwa podstawą do produkcji chleba stały się zboża. Pieczywo na zakwasie wypiekano już 6000 lat p.n.e. w południowej Mezopotamii.

Był on także powszechnym pożywieniem dla rzymskich legionistów. W średniowieczu do produkcji chleba zaczęto używać pewnego rodzaju maszyn, a następnie systematycznie udoskonalano proces mielenia zboża i wypieku chleba, i stopniowo stał się on produktem przemysłowym, do którego zaczęto stosować różne dodatki. Od czasów starożytnych do dzisiaj uważany jest za jeden z najdoskonalszych produktów spożywczych.

(ak), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do