Reklama

Śniadanie dało uczniom Szkoły Podstawowej w Trzebiegoszczu moc

Gazeta CLI
16/11/2017 19:09

W minioną środę uczniowie Szkoły Podstawowej im. Jana Kochanowskiego w Trzebiegoszczu wysłuchali porad dietetyka, przyrządzili zdrowe i smaczne śniadanie, a tym samym aktywnie włączyli się w ogólnopolską akcję „Śniadanie daje moc”.

– Dzisiaj dzieci przyniosły do szkoły swoje ulubione owoce i warzywa – mówi dyrektor Szkoły Podstawowej w Trzebiegoszczu Joanna Wołodko. – Z przygotowanych produktów i przy pomocy nauczycieli i rodziców najmłodsi uczniowie robią pyszne, ale jednocześnie zdrowe śniadanie, a zaproszona do naszej szkoły pani dietetyk opowiada o zdrowym odżywaniu, zapoznaje nas z piramidą żywieniową i przestrzega przed błędami w odżywaniu.

A to wszystko odbyło się 8 listopada w Trzebiegoszczu i całej Europie w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto to ustanowił w 2007 roku komisarz ds. zdrowa Markos Kyprianou. Już od dziesięciu lat w wielu krajach europejskich mieszkańcy włączają się aktywnie w propagowanie zdrowego stylu życia i dobrego odżywania się.

– My świętujemy dzisiaj ze szkołami w całej Polsce akcję „Śniadanie daje moc” i pokazujemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – mówią kuchareczki z klas I-III Szkoły Podstawowej w Trzebiegoszczu. – Wyczarujemy kanapeczki piękne, kolorowe i bardzo zdrowe. Mamy pomidorki, szczypiorek, chlebek z własnego wypieku, sery, wędliny, mnóstwo warzyw i owoców.

Od siedmiu lat w całej Polsce 8 listopada uczniowie kolejnych szkół uczestniczą w akcji „Śniadanie daje moc”. W tym roku w minioną środę w Trzebiegoszczu i wszystkich klubach śniadaniowych w kraju odbył się finał „Misji śniadaniowej” ze śniadaniem własnoręcznie przyrządzonym przez uczniów klas 0-III w roli głównej.

– 24 października obchodziliśmy dzień walki z otyłością – przypomina dietetyk Magdalena Tyczkowska. – Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że otyłość jest poważną chorobą, ale chorobą, którą można wyleczyć. Otyłość trzeba odróżnić od nadwagi, ale najważniejsze jest takie odżywanie się, by na otyłość nie zachorować.
Posiłki należy jeść pięć razy dziennie, najlepiej co trzy godziny, kolację nie później niż 2,5 godziny przed snem, a śniadanie nie później niż godzinę po wstaniu z łóżka.

– Jeśli śniadanie zjemy trzy godziny po wstaniu z łóżka to tak, jakbyśmy w ogóle śniadania nie jedli, a śniadanie jest bardzo ważne – podkreśla Magdalena Tyczkowska. – Śniadanie, tak jak w haśle akcji, daje moc i dlatego powinno zawierać warzywo, pieczywo ciemne z ziarnami, wędlinę lub ser czy jajko, kawę z mlekiem, kakao lub mleko albo owsiankę. To sprawi, że będzie się lepiej uczyło, myślało, bo mózg otrzyma potrzebne mu węglowodany.

A węglowodanów możemy szukać w ryżu, kaszach, makaronach, pieczywie. Dostarczają energię, witaminę B, są bogate w błonnik. Budulcem organizmy są białka, czyli mięso, ryby, ale też fasola, cieciorka, groch. Tłuszcze należy spożywać w ograniczonym zakresie, bo są bardzo kaloryczne i dzielą się na złe i dobre. Złe tłuszcze to smalec czy tłuszcz przetworzony zawarty w żywości gotowej. Tłuszcz dobry to olej, ryby, pestki słonecznika, orzechy. Procesy życiowe, trawienie, odporność regulują witaminy i minerały. Im bardziej kolorowe produkty, warzywa i owoce, tym więcej w nich witamin, dlatego dietetycy przyrównują witaminy do tęczy.

– Bezwzględnie ograniczyć trzeba spożywanie cukrów, szczególnie syropu glukozowo-fruktozowego zawartego w deserach, jogurtach – przestrzega dietetyk Magdalena Tyczkowska. – Nie należy pić wód smakowych ani jeść żywności przetworzonej bogatej w tłuszcze trans i substancje rakotwórcze typu akrylamid, powstałe w procesie przygotowania takich produktów jak chipsy.
Uczestnicy akcji „Śniadanie daje moc” w Trzebiegoszczu zapoznali się szczegółowo z piramidą żywieniową i wiedzą, że podstawą zdrowego żywienia są owoce i warzywa, zaraz za nimi trzeba umieścić pieczywa, makarony, płatki i wszelkie produkty zbożowe bogate węglowodany, dale mleko i produkty mleczne, ryby i mięsa. Pić należy przede wszystkim wodę i pamiętać, że dla zdrowia nie są potrzebne produkty słodkie.

Wiedzę uczniowie wykorzystali w przygotowaniu śniadania. Było więc smacznie i rodzinnie, bo w akcję włączyli się nauczyciele i rodzice. Patronem medialnym lokalnej, trzebiegoskiej odsłony ogólnopolskiej i europejskiej akcji propagującej zdrowe żywienie był tygodnik CLI.
 

Tekst i fot. 
Lidia Jagielska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do