Reklama

Integrowali się... w kukurydzy [zdjęcia]

Gazeta CLI
26/09/2024 08:16

Początek roku szkolnego to idealny czas na integrację i wzajemne poznawanie się uczniów. Idealnym miejscem do wspólnej zabawy jest odwiedzany każdego roku przez młodzież szkolną z ZS im. Związku Młodzieży Wiejskiej w Dobrzyniu nad Wisłą Labirynt Zaduszniki

Na miejscu czekało na uczestników wiele atrakcji, przygód i niespodzianek. Przemierzali labirynt w polu kukurydzy, odnajdując ukryte bazy i odpowiadając na pytania z trzech wybranych kategorii: bajkowej, wiedzy ogólnej i rolniczej. Najlepszą i najszybszą drużyną okazała się grupa z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w składzie: Szymon Baranowski, Marcin Baranowski, Weronika Tomkiewicz, Joanna Grączewska i Łukasz Walczak. Największą atrakcją wśród młodzieży było ujeżdżanie mechanicznego byka rodeo. I tutaj bezkonkurencyjny okazał się Szymon Baranowski z kl. I TŻ i UG.

 

Daniel Ziółkowski, założyciel Labiryntu Zaduszniki, pokazał także uczniom kilkanaście odmian dyni, które różnią się kolorem, kształtem i przeznaczeniem kulinarnym.

 

Zaprezentowane odmiany dyni to: Miss Sophie Pink – dekoracyjna, żebrowana o niespotykanej łososiowej barwie, smaczna, o mokrym miąższu, może stanowić mini wazę na zupę lub bazę do dyniowej zapiekanki, można ją przechowywać ok. 6 miesięcy; Delica – to przepyszna dynia o wspaniałym orzechowym smaku, świetnie nadaje się do pieczenia, do ciasta, na pasztet i zupę, upieczona ma kruchy i sypki miąższ, dość mączysty, o stosunkowo niskiej zawartości wody; Magican – to odmiana zbliżona kształtem do kuli, owoce są ciemnopomarańczowe osiągają wagę od 4 do 7 kg, idealnie nadaje się do malowania i wycinania; Nelson – to przykład tzw. dyni szarej, owoce są okrągłe, lekko spłaszczone, skórka owocu jest delikatnie marmurkowa w kolorze szaroniebieskim, miąższ ma mocno pomarańczowy, lekko słodki i doskonały do pieczenia, na zupy i jako dodatek do ciast, nasiona są jasne i smaczne.

 

– Nasi uczniowie dowiedzieli się jak wiele pysznych potraw można z nich przyrządzić: zupa krem z dyni, frytki z dyni, dżem z dyni, racuchy, puree, makaron, babeczki pesto z pieczonej dyni, chlebek dyniowy, kompot, hummus z dynią, pesto i oczywiści ciasto dyniowe. Kolejne konkursy odbyły się na przepięknej farmie dyniowej, gdzie można również wykonać zdjęcia w ciekawych aranżacjach. W rzucie kaloszem wygrali: Weronika Figura z kl. II TŻ i UG oraz Karol Kowalski z kl. II TR, natomiast w biegach w workach: Weronika Tomkiewicz i Marcin Baranowski z kl. I TŻ i UG. Dzień w Labiryncie Zaduszniki młodzież zakończyła wspólnym pieczeniem kiełbasek przy ognisku. Były to niezapomniane chwile i wspólnie spędzony cudownie czas – relacjonuje Agnieszka Sulkowska z Zespołu Szkół im. Związku Młodzieży Wiejskiej w Dobrzyniu nad Wisłą.

 

(ak), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do