
Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Lipnie w oryginalny, a zarazem nietypowy sposób uczcili setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Z okazji przypadającego w tym roku jubileuszu włączyli się do projektu „Najsłodsza Niepodległa”, którego efektem była, dosłownie, smaczna niespodzianka
Najpierw w lipnowskim „Techniku” został ogłoszony szkolny konkurs na wypiek nawiązujący do rocznicy odzyskania wolności. Z pozoru nic prostszego. Był jednak pewien warunek i spore utrudnienie – receptura musiała pochodzić sprzed stu lat. – Nasi uczniowie włożyli w przygotowanie słodkości mnóstwo trudu, ponieważ trzeba było nie tylko odszukać dawnych przepisów, ale także przełożyć je na język współczesny – mówi Małgorzata Józefkowicz, jedna z organizatorek konkursu. W rezultacie powstały patriotyczne chleby, piernik w kształcie Polski z 1918 roku, biszkopt skomponowany w biało-czerwone barwy, a także bezy w tym samym stylu.
Kolejnym etapem była podróż do Sejmu w Warszawie. Oczywiście na wycieczkę zostały zabrane wypieki. Punktem kulminacyjnym każdego konkursu kulinarnego jest rzecz jasna degustacja. Razem z uczniami słodkości spróbowali także posłowie. – Pozostawiliśmy również drobny upominek w postaci chleba z logiem Sejmu, który przekazaliśmy Markowi Kuchcińskiemu, marszałkowi Sejmu RP – dodaje Józefkowicz. Uczniowie zapadli w pamięci polskim rządzącym, ponieważ w czasie obrad Sejmu otrzymali pozdrowienia od wicemarszałka Stanisława Tyszki.
Projekt „Najsłodsza niepodległa” został zorganizowany przez nauczycieli ZST w Lipnie: Elżbietę Drzewiecką, Małgorzatę Józefkowicz i Zbigniewa Ciska, przy wsparciu sponsorów.
(mb-g)
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie