
Iwona Bogdanowicz z Łąkiego zwyciężyła w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez skępską książnicę publiczną w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa. Nagroda dla głosujących na najlepszą potrawę regionalną trafiła do Joanny Kalksztejn.
– Był to konkurs w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa – mówi Jerzy Kowalski, dyrektor Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Skępem. – Jest to wielkie wydarzenie polskie i europejskie. My tradycyjnie włączamy się symbolicznie w to wydarzenie. W tym roku byliśmy jedyni na terenie powiatu, którzy zdecydowali się wziąć udział. Tematyka była dość trudna, my zorganizowaliśmy konkurs na przepis regionalny. Kilka osób zdecydowało się pochwalić tym, jakie przepisy stosują i co w domach przygotowują. Publiczność skępska wytypowała osobę, która zwyciężyła w tym konkursie, a my przewidzieliśmy również nagrodę w postaci książki kucharskiej dla jednego z głosujących.
Nagrodę główną za najlepszy przepis otrzymała Iwona Bogdanowicz z Łąkiego. Książka kucharska trafiła także do osoby głosującej. Szczęśliwą wylosowaną jest Joanna Kalksztejn. Gala finałowa odbyła się przy udziale włodarza miasta i gminy Skępe oraz dyrektora Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Skępem.
Przepisy zgłoszone do konkursu są dostępne na stronie internetowej skępskiej biblioteki. Można spróbować smaków skępskiego dziedzictwa kulinarnego i poczuć się jak u babci. Do wyboru jest ciasto ze szpinakiem "Leśny mech", schab duszony w śmietanie, pieczone udka z gruszką i morelami, oponki jogurtowe, deser "Malinka", indyk z żurawiną i suszonymi morelami.
Lidia Jagielska, fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie