Reklama

Tradycja nie zaginie, czyli warsztaty kulinarne w Wólce [zdjęcia]

Gazeta CLI
12/10/2022 10:15

27 września w Szkole Podstawowej w Wólce odbyły się niecodzienne warsztaty kulinarne połączone z lekcją o regionalnych zwyczajach. Organizatorkami były nauczycielki: Agnieszka Wykrętowicz i Martyna Sobecka.

– W spotkaniu biorą udział nie tylko przedszkolaki i uczniowie najmłodszych klas, ale także ich rodzice – mówi Agnieszka Wykrętowicz. – W ten sposób integrujemy naszą szkolną społeczność, a dzieciom opowiadamy o zwyczajach, strojach, potrawach jakie były charakterystyczne dla naszego regionu. Samo opowiadanie to jednak za mało i przygotowałyśmy wspólne gotowanie regionalnych pyszności.

We wtorkowe popołudnie w szkolnej stołówce zagościły owoce świeże i suszone, zioła, sprzęt kuchenny, przyprawy i armia małych kucharzy. Pod czujnym okiem swoich wychowawczyń i rodziców dzieci z ochotą przystąpiły do obierania gruszek, jabłek i pestkowania śliwek, by przygotować z nich tradycyjny dla ziemi dobrzyńskiej kompot z gruszek czy powidła ze śliwek.

– Dzieci w ten sposób poznają smaki naszego regionu – mówi Martyna Sobecka. – Najpierw jednak doskonalimy ich wiedzę o naszej ziemi dobrzyńskiej i województwie kujawsko-pomorskim. Wypożyczyłyśmy tradycyjny strój dobrzyński, by dzieci mogły zobaczyć jak ubierały się nasze babcie.

Można było posmakować tradycyjnie suszonych jabłek czy śliwek, poznać dania obiadowe sprzed lat, dowiedzieć się jak spędzali czas przodkowe i czym zajmowali się.

Było smacznie, tradycyjnie i ciekawie. Po takiej lekcji tradycja w tej szkolnej społeczności zapewne nie zaginie, a wspólne gotowanie kompotu i smażenie powideł pomogło w integracji środowiska.

Patronem medialnym istotnego wydarzenia był tygodnik CLI.

Tekst i fot. Lidia Jagielska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do