
W czwartek 16 lutego w sali widowiskowej Ośrodka Kultury i Biblioteki w Wielgiem odbył się Festiwal Smaku Dzień Faworka. Wydarzenie to połączone było z wyjątkowym jubileuszem.
Równo 20 lat temu swoją działalność rozpoczęło Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie Przyszłość. Organizacja ma na celu stwarzanie warunków do rozwoju lokalnej społeczności. Z kolei festiwal smaku w Wielgiem odbył się już po raz osiemnasty. W tym roku organizatorzy postanowili połączyć te dwie uroczystości.
Do konkursu przystąpiło 100 potraw. Jak mówią organizatorzy: „W tym roku pobiliśmy wszystkie rekordy, nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania”. Zainteresowani byli mieszkańcy powiatów lipnowskiego i toruńskiego. Konkurs został podzielony na 4 kategorie: potrawy mięsne i przystawki, ciasta i desery, napoje alkoholowe oraz pączki i faworki.
W kategorii potrawy mięsne i przystawki pierwsze miejsce zajęły policzki wieprzowe duszone w winie Marioli Lipińskiej z Rachcina. W kategorii ciasta i desery najlepsze okazały się ptysie z kruszonką Marzeny Świątkowskiej z Czarnego. Według jury najlepszy napój alkoholowy to nalewka z kwiatów akacji Grażyny Jędrzejewskiej z Tłuchowa, a najsmaczniejsze pączki były przygotowane przez Jadwigę Stawarz z Tłuchowa.
Sponsorami wydarzenia byli: Kancelaria Brzoziewska Kędziora, Kujawsko-Dobrzyński Bank Spółdzielczy, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Starostwo Powiatowe w Lipnie. Wydarzenie uświetniły występy Teatru Bene Nati, zespołu Osiedle Kwiatów oraz pokaz zumby.
Tekst i fot. Agnieszka Kieszkowska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie