Reklama

Tłuchowo: Dynia na kilkadziesiąt sposobów

Gazeta CLI
06/10/2017 13:17

W Tłuchowie po raz szósty odbył się Festiwal Smaków Dyniowych, jak co roku zorganizowany przez KGW Jagna. Zgromadzeni goście mogli skosztować kilkudziesięciu potraw, których głównym składnikiem była oczywiście dynia

Smak dyni większości kojarzył się tylko z jej pestkami. Jednak festiwal sprawił, że słowo dynia przywoływać będzie wyłącznie przyjemne doznania smakowe, płynące z konsumowania takich smakołyków jak dżem z dyni, pulpeciki w sosie dyniowym czy zacierki, oczywiście z dyni. Uczestnicy festiwalu skosztowali także pachnących zup, aromatycznych napojów oraz nalewek i coraz popularniejszych dyniowych przetworów i sałatek.
Ci, którzy w sobotę 30 września odwiedzili stadion sportowy w Tłuchowie, byli pod wrażeniem tego, co można zrobić z dyni. Panie z dziewiętnastu przybyłych KGW z powiatu lipnowskiego wykazały się niezwykłą pomysłowość w przygotowaniu konkursowych potraw. Członkinie stowarzyszeń udowodniły, że z dyni można przyrządzić niemal wszystko: nadziewać kremowe desery, rozgrzewające musy, muffiny, placuszki, podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, piec chlebki, pierogi i ciasta. Festiwal Smaków Dyniowych obfitował w liczne atrakcje ukazujące kuzynkę cukinii w nieco innej niż halloweenowa odsłonie. Największe okazy dyni już od progu „witały” przybyłych gości. Królowa jesieni wśród warzyw zadbała o to, by wszystkie zmysły zostały nakarmione. Zgromadzeni z niecierpliwością czekali, aż jury zdecyduje, które z licznych potraw zasługują na miano tych najsmaczniejszych. – Już nie możemy się doczekać finału. Kibicuję mojej koleżance, która przyrządziła pyszne dyniowe ciasto. Wiem, że pyszne, bo byłam pierwszą degustatorką – mówiła Anna Jankowska z Lipna.

Komisja przy akompaniamencie akordeonowych dźwięków przyznała nagrody w pięciu kategoriach. Spośród przygotowanych zup i przekąsek zwyciężyły pierogi w sosie pomidorowym autorstwa Moniki Kołaczyńskiej-Lis. W kategorii ciast i deserów najsmaczniejsze okazały się ciasteczka z dżemem dyniowym w wykonaniu Moniki Gajewskiej z KGW w Krzyżówkach. Nie zabrakło również dań mięsnych, gdzie pierwsze miejsce wywalczyła Marzena Szczepańska reprezentantka Chalina, przygotowując królika na bani. W kategorii surówki i marynaty bezkonkurencyjny okazał się dżem dyniowo-owocowy wykonany przez Agnieszkę Boniecką z Trutowa w gminie Kikół. Wśród napojów i nalewek miejsce na smakowym podium wywalczyła nalewka dyniowo-malinowa przyrządzona przez Mirosławę Słabkowską z Jarczechowa.

O tym, że dyniowe pyszności podbiły serca tłuchowian, świadczą liczby. – Co roku jesteśmy mile zaskoczone rosnącą popularnością naszego festiwalu. Ze względu na to, że coraz więcej kół gospodyń przybywa do Tłuchowa, zdecydowałyśmy się zorganizować biesiadę na stadionie. Jest tłoczno i smacznie, oby tak dalej – mówi Joanna Sosińska, przewodnicząca Jagny. 

Kulminacją spotkania była oczywiście degustacja. Piętrzące się od smakołyków stoły w jednej chwili stały się głównym punktem zainteresowania.

– To jest tak wyśmienite, że chciałoby się spróbować wszystkiego – mówi Julia Warsicka, jedna z uczestniczek spotkania.
Czas spędzony na degustacji dodatkowo uprzyjemniły występy wokalne oraz prezentacja talentu kulinarnego Piotra Lenarta, regionalnego kucharza, który przygotował kilka pysznych potraw z gęsiny.

Tekst i fot. (mb)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do