Reklama

Wszystko o zdrowej żywności [zdjęcia]

Gazeta CLI
25/11/2025 08:37

Uczniowie Zespołu Szkół im. ZMW w Dobrzyniu nad Wisłą odwiedzili Targi NATURA FOOD W Łodzi (14-16 listopada 2025) w hali Expo – Łódź

To jedna z najważniejszych krajowych imprez, promująca ekologiczną i tradycyjną żywność. Targi NATURA FOOD organizowane są w Łodzi od 2008 roku, a ich głównym celem jest promocja produktów żywnościowych wysokiej jakości oraz produktów o wartościach prozdrowotnych, przy wytwarzaniu których przykłada się dużą wagę do dbania o zrównoważony rozwój, zachowanie bioróżnorodności oraz ochronę środowiska. Wydarzenie to prezentuje żywność dla nowoczesnych konsumentów, łączącą w sobie wyjątkowy smak, troskę o zdrowie i ekologiczną odpowiedzialność.

Uczniowie Zespołu Szkół im. ZMW w Dobrzyniu nad Wisłą z opiekunami: Agnieszką Sulkowską, Katarzyną Piątkowską i Iwoną Rzekanowską mieli doskonałą okazję zapoznać się z produktami „free-from”, żywnością ekologiczną, funkcjonalną, prozdrowotną, wegetariańską i wegańską oraz produktami lokalnymi i rzemieślniczymi.

Produkty „free- from” charakteryzują się tym, że jest to żywność bez laktozy, bez glutenu, bez cukru oraz przeznaczona dla osób z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi. Żywność funkcjonalna i prozdrowotna są to produkty o podwyższonych wartościach zdrowotnych, np. wysokobiałkowe czy z dodatkiem probiotyków. Młodzież z opiekunami uczestniczyła także w warsztatach prowadzonych przez Damiana Marchlewicza – zwycięzcę IV edycji programu Hell's Kitchen, przygotowując wrapy ekologiczne – fit.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również pokazy kulinarne połączone z degustacją: „Łódzkie Hekele czyli aromatyczny tatar ze śledzia z żydowską sznytą” – prezentowane przez Mateusza Jakubczaka oraz „ Kluski leniwe jakich nie znacie” przygotowane przez Gieno Mientkiewicza. Kolejne warsztaty, w których uczestniczyli uczniowie to „Cuda z runa – kreatywne pomysły na owczą wełnę” prowadzone przez Marię Kohut.

Na targach pokazano również innowacyjne opakowania i rozwiązania ekologiczne. Wystawcami były też firmy oferujące opakowania ekologiczne, biodegrodawalne lub wielorazowego użytku, alternatywy dla plastiku oraz technologie zmniejszające emisję dwutlenku węgla w produkcji żywności.

– Udział w targach pozwolił wszystkim na zdobycie wielu ciekawych informacji i ciekawostek żywieniowych oraz poznanie nowych, niecodziennych smaków. Targi NATURA FOOD są wyjątkowym miejscem promocji innowacyjnych produktów i rozwiązań, które idealnie odpowiadają na aktualne potrzeby rynku, oczekiwania konsumentów oraz wyzwania, jakie stawiają przed nami coraz bardziej odczuwalne zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska oraz olbrzymie marnowanie żywności – informuje Agnieszka Sulkowska z ZS im. ZMW w Dobrzyniu nad Wisłą.

(ak), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do