Reklama

Smakowali gęsich rarytasów [zdjęcia]

Gazeta CLI
23/10/2025 12:38

10 października w świetlicy wiejskiej w Wierzbicku odbył się coroczny festiwal smaku "Gęsina na świętego Marcina" organizowany niezmiennie przez Stowarzyszenie "Wierzbiczanki" z jego szefową Honoratą Cackowską na czele.

– Bardzo się cieszę, że koła gospodyń kultywują tę piękną tradycję, a dzięki środkom z powiatu lipnowskiego festiwal gęsiny odbywa się co roku i najlepsze dania są nagradzane – mówił Andrzej Nowak, reprezentujący powiat lipnowski. – Festiwal smaku jest okazją do spotkania i degustacji.

Przy stołach spotkali się samorządowcy z sekretarzem gminy Lipno Krzysztofem Milakiem i radnym powiatu lipnowskiego Andrzejem Nowakiem na czele, druhowie z OSP w Wierzbicku, którzy włączyli się również w ocenę nalewek konkursowych, gospodynie z kół gospodyń wiejskich w Chojnie, Maliszewie, Hucie i Suradówku oraz organizatorki ze Stowarzyszenia "Wierzbiczanki". Merytoryczny nadzór nad przebiegiem spotkania pełnił Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie z oddziałem w Zarzeczewie, z prelegentką Magdaleną Włodarską-Kasiuk, która opowiedziała o walorach gęsiny i zorganizowała konkurs z nagrodami. Festiwal odbył się dzięki dofinansowaniu ze środków powiatu lipnowskiego i pracy "Wierzbiczanek" z Honoratą Cackowską na czele, które przygotowały dla gości poczęstunek z gęsiny.

Członkinie czterech kół gospodyń wiejskich przygotowały dania i nalewki na konkurs, do najlepszych autorek ocenionych dań trafiły nagrody. Był też konkurs na najsmaczniejszego tatara z gęsiny.

W kategorii danie główne jurorki przyznały nagrodę Anecie Olsztyńskiej, w kategorii najlepsze danie mięsne z gęsiny zwyciężyła Katarzyna Matysiak, najsmaczniejszą przystawkę wykonała Marianna Kryczka, a najpyszniejsze ciasto Stefania Ryszczyk. Nagroda za wino własnej roboty trafiła do Barbary Miłkowskiej.

Degustacji potraw festiwalowych w piątkowe popołudnie nie było końca, gospodynie stawały w szranki konkursowe, kuchnia świetlicy w Wierzbicku tętniła gwarem i zachęcała zapachem, muzycy z Wielgiego bawili, a zgromadzeni jedli, rozkoszując się nie tylko smakiem tradycyjnej czarniny z kluskami ziemniaczanymi, gęsią faszerowaną i innymi specjałami. Nasza gazeta patronowała festiwalowi smaku w Wierzbicku zorganizowanemu przez niezastąpione "Wierzbiczanki".

Tekst i fot. Lidia Jagielska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do