Reklama

Smaki jesieni – konkursy kulinarne w Tłuchowie

Gazeta CLI
21/10/2025 11:19

Tej jesieni gmina Tłuchowo znów pachniała smakowitymi potrawami! W ostatnich tygodniach jej mieszkańcy mieli okazję uczestniczyć w dwóch wyjątkowych wydarzeniach kulinarnych, które na stałe już wpisały się w lokalny kalendarz – Festiwalu Smaków Dyniowych oraz Gotowanie na grzybowo – Festiwal Smaków Grzybowych.

Oba konkursy były okazją do rywalizacji w koleżeńskiej atmosferze dla pań z kół gospodyń wiejskich z terenu całej gminy.

Festiwal Smaków Grzybowych – jesień w najlepszym wydaniu

Nie mniej emocji wzbudziło także Gotowanie na grzybowo – Festiwal Smaków Grzybowych, które odbyło się 27 września w Świetlicy Wiejskiej w Turzy Wilczej. Wydarzenie zorganizowane przez lokalne stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” zgromadziło liczne grono miłośników kulinariów, którzy zaprezentowali swoje popisowe potrawy z leśnych skarbów.

W konkursie wzięły udział m.in. potrawy takie jak: grzybowa lazania, knedle z grzybami czy polędwiczki z kurkami. Komisja konkursowa miała niezwykle trudne zadanie – poziom kulinarnej rywalizacji był wyjątkowo wysoki. Dania zachwycały nietypowym wykorzystaniem grzybów oraz niespotykanymi połączeniami smakowymi. Wszystkim uczestniczkom i uczestnikom należą się słowa uznania za pomysłowość, zaangażowanie, a także dbałość o regionalne tradycje kulinarne.

X Festiwal Smaków Dyniowych – pomarańczowe święto w Tłuchowskiej Strefie Kultury

W piątek 3 października Tłuchowska Strefa Kultury zamieniła się w prawdziwe królestwo dyni. Jubileuszowa, dziesiąta edycja Festiwalu Smaków Dyniowych, zorganizowana przez Stowarzyszenie KGW Jagna z Tłuchowa pod patronatem wójta gminy Tłuchowo, przyciągnęła liczne grono miłośników kuchni i tradycji.

Na stołach królowały aromatyczne zupy, wyszukane dania główne, surówki, desery i nalewki – wszystko z dynią w roli głównej. Jury oceniało potrawy w czterech kategoriach: przekąski i surówki, dania główne i zupy, desery i wypieki oraz nalewki i napoje. Każda z przygotowanych propozycji zasługiwała na najwyższą ocenę – zarówno za smak, jak i za pomysłowość oraz estetykę podania. Warto podkreślić, że wybór dyni, jako motywu przewodniego festiwalu, nie jest przypadkowy – warzywo to od lat symbolizuje obfitość jesieni i tradycyjną polską kuchnię.

(ak), fot. nadesłane

Aktualizacja: 21/10/2025 11:20
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do