
17 października w świetlicy wiejskiej w Wierzbicku odbył się coroczny festiwal smaku "Gęsina na świętego Marcina" organizowany niezmiennie przez Stowarzyszenie "Wierzbiczanki" z jego szefową Honoratą Cackowską na czele
– Bardzo się cieszę, że koła kobiet powstające w kolejnych sołectwach gminy Lipno kultywują tę piękną tradycję – mówił Andrzej Szychulski, włodarz gminy Lipno. – W tych czasach często nie mamy czasu spotkać się ze sobą, a festiwal smaku jest do tego okazją.
Przy stołach spotkali się samorządowcy z wójtem Andrzejem Szychulskim na czele, druhowie z OSP w Wierzbicku, którzy włączyli się również w ocenę nalewek konkursowych, gospodynie z kół gospodyń wiejskich w Chojnie, Piątkach, Pólku, Zbytkowie i Czerskich Rumunkach oraz organizatorki ze Stowarzyszenia "Wierzbiczanki" i członkowie Zespołu Wokalno-Kabaretowego w Wielgiem, którzy zadbali o muzyczną i humorystyczną stronę festiwalu smaku.
Merytoryczny nadzór nad przebiegiem spotkania pełnił Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie z oddziałem w Zarzeczewie, z prelegentką Anną Dykczyńską, która opowiedziała o walorach gęsiny oraz o kosmetykach naturalnych i zorganizowała konkurs z nagrodami. Festiwal odbył się dzięki dofinansowaniu ze środków powiatu lipnowskiego i pracy oraz poczęstunkowi "Wierzbiczanek" z Honoratą Cackowską na czele.
Członkinie pięciu kół gospodyń wiejskich przygotowały dania i nalewki na konkurs, do najlepszych autorek ocenionych dań trafiły nagrody.
W kategorii danie główne jurorki przyznały nagrody ex aequo: Annie Wiśniewskiej z KGW w Piątkach "Na piątkę" za pieczoną gęś z jabłkami i żurawiną oraz Krystynie Walkowicz z Czerskich Rumunek za gęsinę po staropolsku.
Iwona Witkowska ze Stowarzyszenia "Słoneczne Chojno" przygotowała roladki z karkówki w sosie i zwyciężyła w kategorii danie mięsne.
Krystyna Kmieciak z KGW Pólko-Sołectwa Lipno II wygrała swoim pasztetem pieczonym z gęsiny z chlebkiem wiejskim w kategorii przystawka, a Janina Pilewska z KGW w Piątkach wykonała w konkursie na najlepszą nalewkę, proponując nalewkę z pigwy. Mini kopce kreta wykonane przez Dorotę Małkiewicz z KGW Pólko-Sołectwo Lipno II nie miały sobie równych w kategorii ciast i deserów zarówno smakiem, wyglądem jak i sposobem podania.
Degustacji potraw festiwalowych w czwartkowe popołudnie nie było końca, gospodynie stawały w szranki konkursowe na najlepsze kotlety mielone, kuchnia świetlicy w Wierzbicku tętniła gwarem i zachęcała zapachem, muzycy z Wielgiego bawili, a zgromadzeni jedli, rozkoszując się nie tylko smakiem gęsiny. Nasz tygodnik patronował festiwalowi smaku w Wierzbicku zorganizowanemu przez niezastąpione "Wierzbiczanki".
Tekst i fot. Lidia Jagielska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie