W sobotę 25 października zwycięzcy konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego za pośrednictwem naszej redakcji otrzymali gęsie tuszki.
– Bardzo się cieszę i dziękuję, że udało się mi wygrać gęsią tuszkę w gazecie CLI – mówi nasza Czytelniczka. – Przyrządzę gęś pieczoną, moje popisowe danie.
W sobotnie popołudnie pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego nagrodzili mieszkańców powiatu lipnowskiego, którym w tym roku dopisało szczęście w konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina".
– W całym województwie rozdaliśmy dzisiaj 2025 gęsich tuszek osobom, które wygrały konkursy zorganizowane przez różne redakcje – mówią nam pracownicy urzędu marszałkowskiego. – Gratulujemy wszystkim i życzymy smacznego.
W tym roku ponownie gęsie tuszki z Kołudy Wielkiej w powiecie inowrocławskim trafiły więc do smakoszy z całego województwa kujawsko-pomorskiego. W konkurs organizowany od siedemnastu lat przez marszałka województwa kujawsko-pomorskiego włączyły się lokalne i regionalne redakcje, w tym oczywiście niezmiennie Redakcja Dwutygodnika CLI.
– Od 2009 roku wspólnie obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości z gęsiną jako motywem przewodnim – podkreśla Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego. – Niezmiennie cieszę się, że udało się nam przywrócić tę piękną tradycję w regionie i nadać jej nowy wymiar. Mam nadzieję, że tegoroczne święto mieszkańcy będą mogli spędzić z najbliższymi, w życzliwej atmosferze i z potrawami regionalnymi na stole. Smacznego.
11 listopada mieszkańcy Kujaw i Pomorza będą delektować się tradycyjną, polską gęsią. Będzie to najczęściej gęś faszerowana pieczona, pasztet, rosół, pieczeń, bigos na gęsinie, tatar z gęsi. Niektórzy czytelnicy spróbują pierogów z pieczoną gęsiną lub konfitowanych gęsich udek. Przepisy na te specjały laureaci konkursów otrzymali łącznie z ponad 4-kilogramowymi gęsimi tuszkami.
– Ja przygotuję wspaniałą i lubianą gęś pieczoną z jabłkami – mówi nam pani Krysia. – Cieszę się, że udało mi się wygrać tuszkę, będzie okazja do delektowania się.
Zwieńczeniem tegorocznej akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" będzie festiwal gęsiny w Przysieku, który zaplanowano na 10 i 11 listopada. Będą pokazy kulinarne w wykonaniu Piotra Lenarta, Mariety Mareckiej, Sebastiana Olmy i Michela Morana, będzie można znaleźć ekologiczną żywność i uczestniczyć w konkursach.
Tekst i fot. Lidia Jagielska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie