Reklama

Gęsie tuszki trafiły do czytelników [zdjęcia]

Gazeta CLI
05/11/2024 14:38

W minioną sobotę 26 października zwycięzcy konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego za pośrednictwem naszej redakcji otrzymali gęsie tuszki

– Bardzo się cieszę i dziękuję, że znowu udało mi się wygrać gęsią tuszkę w gazecie CLI – mówi nasza Czytelniczka. – Dotychczas tylko w jednym roku nie wygrałam. A to taka wspaniała tradycja i smaczne jedzenie.

W sobotnie popołudnie pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego nagrodzili mieszkańców powiatu lipnowskiego, którym w tym roku dopisało szczęście w konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina".

– W całym województwie rozdaliśmy dzisiaj 2024 gęsie tuszki osobom, które wygrały konkursy zorganizowane przez różne redakcje – mówią nam pracownicy urzędu marszałkowskiego. – W Lipnie do rozdysponowania mieliśmy niespełna 40 tuszek. Gratulujemy wszystkim i życzymy smacznego.

W tym roku ponownie gęsie tuszki z Kołudy Wielkiej w powiecie inowrocławskim trafiły więc do smakoszy z całego województwa kujawsko-pomorskiego. W konkurs organizowany od szesnastu lat przez marszałka województwa kujawsko-pomorskiego włączyły się lokalne i regionalne redakcje, w tym oczywiście niezmiennie redakcja Tygodnika CLI.

– Od 2009 roku wspólnie obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości z gęsiną jako motywem przewodnim – podkreśla Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego. – Niezmiennie cieszę się, że udało się nam przywrócić tę piękną tradycję w regionie i nadać jej nowy wymiar. Mam nadzieję, że tegoroczne święto mieszkańcy będą mogli spędzić z najbliższymi, w życzliwej atmosferze i z potrawami regionalnymi na stole. Smacznego.

11 listopada mieszkańcy Kujaw i Pomorza będą delektować się tradycyjną, polską gęsią. Będzie to najczęściej gęś faszerowana pieczona, pasztet, rosół, pieczeń, bigos na gęsinie. Niektórzy czytelnicy spróbują wzorem Piotra Całbeckiego, w tym roku gotującego z Ewą Wachowicz, pierogów z pieczoną gęsiną lub konfitowanych gęsich udek. Przepisy na te specjały laureaci konkursów otrzymali łącznie z ponad 4-kilogramowymi gęsimi tuszkami.

Zwieńczeniem tegorocznej akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" będzie festiwal gęsiny w Przysieku, który zaplanowano na 10 i 11 listopada. Będą pokazy kulinarne w wykonaniu Mirosławy Wilk, Roberta Sowy, Marcina Szukaja i Karola Okrasy, będzie można znaleźć ekologiczną żywność i uczestniczyć w konkursach.

Tekst i fot. Lidia Jagielska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do