Reklama

Gęsie tuszki trafiły do czytelników [zdjęcia]

Gazeta CLI
07/11/2023 14:30

W minioną sobotę 28 października zwycięzcy konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski za pośrednictwem naszej redakcji otrzymali gęsie tuszki

– To doskonały pomysł na świętowanie nie tylko dnia niepodległości – mówi nasza Czytelniczka. – Dużo bardziej trafiony niż poznańskie rogale, bo gęsina jest zdrowa, a ta z Kołudy ekologiczna, polska, to nasza kujawsko-pomorska żywność. Bardzo trafiony pomysł marszałka województwa. Wygraliśmy tuszkę i bardzo się z tego cieszymy. Dziękujemy.

W sobotnie popołudnie pracownicy Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego nagrodzili mieszkańców powiatu lipnowskiego, którym w tym roku dopisało szczęście w konkursie "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina".

– W kujawsko-pomorskiem udało nam się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, jej nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina – podkreśla Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego. – Nasza kampania ożywiła obyczaj wspólnego celebrowana rocznicy odzyskania niepodległości radośnie i z dumą, w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Dziękuję za bycie częścią tej tradycji, przekazywanie jej dzieciom i wnukom, zapraszam do świętowania 11 listopada.

W tym roku ponownie gęsie tuszki z Kołudy Wielkiej w powiecie inowrocławskim trafiły do smakoszy z całego województwa kujawsko-pomorskiego. W konkurs organizowany od 2009 roku przez marszałka województwa kujawsko-pomorskiego włączyły się lokalne i regionalne redakcje, w tym oczywiście niezmiennie redakcja Tygodnika CLI.

– Bardzo, bardzo cieszę się z wygranej i muszę zdradzić, że udało mi się już po raz piąty – mówi pani Teresa. – Gęsina przypomina mi smaki dzieciństwa, jest zdrowa i smaczna. 11 listopada będziemy delektować się tradycyjną, polską gęsią. Z części mięsa i podrobów przygotuję pasztet, bo ma wspaniały smak. Może być też i rosół, i pieczeń, i bigos na gęsinie. Moja tuszka waży prawie 5 kilogramów, więc jest co robić w kuchni. Dziękuję Redakcji CLI za trwanie przy tym konkursie i nagradzanie czytelników.

Zwieńczeniem tegorocznej akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" będzie festiwal gęsiny w Przysieku, który zaplanowano na 10 i 11 listopada. Będą pokazy kulinarne w wykonaniu Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego, Bartłomieja Witkowskiego, Konrada Korszla, będzie można znaleźć ekologiczną żywność i uczestniczyć w konkursach.

Tekst i fot. Lidia Jagielska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do