
Za nami już VII Festiwal Smaków Dyniowych, który co roku organizują panie z Koła Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa. Przybyli gości mogli skosztować aż 36 potraw, przygotowanych przez 9 stowarzyszeń z powiatu.
W czwartek w samo południe królowały stoły suto zastawione dyniowymi potrawami. Impreza tradycyjnie odbyła się w Gminnym Ośrodku Kultury w Tłuchowie. Na coroczne już święto przybyły panie z aż dziewięciu KGW. Uczestnicy festiwalu mogli skosztować pachnących zup, aromatycznych napojów oraz nalewek i – coraz popularniejszych – dyniowych przetworów i sałatek. W sumie aż 36 potraw, których głównym składnikiem była oczywiście dynia.
W tym roku laur zwycięstwa w większości konkurencji przypadał członkiniom Jagny, które zwyciężyły przygotowując najlepsze przetwory, zupę i likier. Najsmaczniejsze danie mięsne – bania na językach – przygotowała przedstawicielka KGW Chalinianki. W kategorii ciast i deserów najlepszy był tort dyniowy autorstwa pań z KGW Popowo.
Na kulminacyjny punkt programu czekali wszyscy. Degustacja nie przeciągała się zbyt długo, ponieważ smakołyki w okamgnieniu znikały ze stołów. – To nieopisane uczucie widzieć, że nasz festiwal nadal cieszy się nieustającą popularnością. Już teraz zapraszamy za rok na kolejną ucztę dla podniebienia – mówi Joanna Sosińska, przewodnicząca Jagny.
Oprócz wyboru najsmaczniejszych potraw, rozstrzygnięty został także plebiscyt na największą dynię. W tej kategorii zwyciężył okaz, który wyhodowała Agnieszka Boniecka z Trutowa, ważący ponad 30 kilogramów. Oprawę muzyczną festiwalu wypełnił bogaty repertuar zespół działających na terenie gminy.
(mb-g)
fot. ilustracyjne
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie