Reklama

Stoły znów uginały się od pyszności w Wielgiem

Gazeta CLI
07/03/2019 10:56

Pączki, faworki, ciastka i ciasteczka, a także zimne przystawki, dania na ciepło i nalewki – tego wszystkiego można było spróbować w tłusty czwartek w Wielgiem podczas Festiwalu Smaku, który organizowany był szesnasty raz

Zanim przystąpiono do degustacji przygotowanych potraw, goście obejrzeli występ gwiazdy wieczoru. Był nią szkolny chór El Sol założony w 2004 roku w Krojczynie. Widownia śpiewała wraz z młodymi wykonawcami, których energia i radość z bycia na scenie udzieliła się wszystkim obecnym. Tego dnia na scenie wystąpiły także panie, które uczestniczą w zajęciach zumby organizowanych przez Stowarzyszenie „Przyszłość”. Przeprowadzono także licytacje, z których dochód zostanie przeznaczony na działalność stowarzyszenia.

Na stałe w swój kalendarz Dzień Faworka w Wielgiem wpisuje Aneta Jędrzejewska, członek zarządu województwa kujawsko-pomorskiego. – To bardzo fajne wydarzenie, które łączy mieszkańców tej gminy, a także sąsiednich. To okazja aby panie pokazały swoje umiejętności kulinarne. Są to zarówno dania tradycyjne jak i nowoczesne. Można posmakować nie tylko ciekawych i smacznych potraw, ale także zobaczyć talenty młodych ludzi. Dziś mieliśmy okazję obserwować występ Chóru El Sol z Krojczyna, który porywa i jest niesamowity – komentowała Aneta Jędrzejewska.

Najważniejszym punktem spotkania było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. Do rywalizacji wystawiono 61 produktów w 4 różnych kategoriach. Wśród potraw mięsnych i przystawek największe uznanie zyskała pieczeń koźlęca przygotowana przez Piotra Skoniecznego z Ignackowa. Na podium w tej kategorii znalazł się także strogonow z kluseczkami Renaty Mańskiej z Teodorowa oraz pierogi z grzybami Anny Lesiak z Teodorowa. Kolejną kategorią były wypieki i desery. Ze słodkości podniebienie podbił sernik Beaty Bednarz z Teodorowa. Drugie miejsce zajął łącki przekładaniec według przepisu Edyty Matuszyńskiej z Bętlewa, a trzecie miejsce deser noszący nazwę góry lodowej przygotowany przez G. Gawlińską, E. Stasinowską i B. Szydłowską z Oleszna. Ze względu na tłusty czwartek oddzielnie oceniano pączki, faworki i oponki. Tutaj najsmaczniejsze okazały się pączki parzone Katarzyny Malesy z Tłuchowa. Z kolei tuż za nią najwyżej oceniono dwa rodzaje faworków Ewy Dudzińskiej ze Zbytkowa oraz Mirosławy Maj z Kłobukowa. Degustowano w ramach konkursu także napoje alkoholowe. Pierwszą nagrodę otrzymała Danuta Śliwińska ze Zbytkowa za nalewkę owocową, drugie Anna Karbowska z Oleszna za nalewkę cytrynową, zaś trzecie miejsce na podium zajęła Bożena Kwiatkowska z Teodorowa za nalewkę z aronii.

Festiwal jest organizowany od 2007 roku. Od tamtej pory odbywa się cyklicznie zawsze w tłusty czwartek. Dzięki coraz większej liczbie sponsorów możliwy jest zakup nagród dla zwycięzców konkursów kulinarnych. Organizatorami jest Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie „Przyszłość” oraz Ośrodek Kultury i Bibliotek Gminy Wielgie.
 

Tekst i fot. Natalia
Chylińska-Żbikowska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo lipno-cli.pl




Reklama
Wróć do