:-(

Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?



PILNE

Pszczelarze biją na alarm

23/05/2017 08:18
Hodowle, Pszczelarze biją alarm - zdjęcie, fotografia

Właściciele pasiek liczą straty. Rodziny pszczele padają w wyniku utrzymującego się zimnego powietrza. Jakby tego było mało, dodatkowym problemem są rolnicy wraz ze swoimi opryskami

„Ratujmy pszczoły”. „Bez nich będziemy mieć problemy”. „Wielki pomór w pasiekach”. Takie i inne  ostrzeżenia w ostatnim czasie można usłyszeć w telewizji lub przeczytać na bilbordach. W ciągu kilku lat zjawisko padania pszczół przybrało niebezpieczne rozmiary. Konsekwencją wymierania pszczół będzie nie tylko brak naturalnego miodu w naszych kuchniach. Poważne problemy mogą nastąpić w rolnictwie i sadownictwie, a ich efekty dotkną nas wszystkich.

Należy pamiętać, że pszczoły odpowiadają nie tylko za produkcję miodu. Owady te zapylają większość roślin, dzięki czemu powstaje znaczna część żywności. W naszej strefie klimatycznej blisko 90% roślin zapylanych jest przez owady. Gdy ich zabraknie, z półek sklepowych prawdopodobnie znikną podstawowe artykuły spożywcze.

Skąd bierze się problem?

Co jest przyczyną zmniejszającej się z roku na rok liczebności pszczół? Zdania w tej kwestii są podzielone. Część bartników złą sytuacją w ulach obwinia chemię stosowaną przy uprawie roślin. Inni dostrzegają rozprzestrzeniające się choroby wśród owadów. Są również i tacy, którzy przyczyn szukają w wahaniach temperatur. Na pszczoły niekorzystnie wpływa też mało urozmaicony kwiatostan. Obecnie w ich menu znajduje się głównie nektar z rzepaku. Ta dieta jest niewystarczająco odżywcza.

Ogromne zagrożenie dla ludzi z powodu wymierania pszczół widzi Andrzej Żuchowski, pszczelarz z Suminka w gminie Tłuchowo. – Jest wiele czynników odpowiedzialnych za ginięcie pszczół. Jednak w dużej mierze przyczynia się do tego działalność człowieka. Nie ma środków bezpiecznych dla owadów i ludzi, dlatego należałoby opryski wykonywać w porze wieczorowej po oblocie pszczół – mówi pan Andrzej.

Ekolodzy apelują, by przeprowadzać opryski po godzinie 19. Stosowane przez rolników pestycydy są bardzo skuteczne, a co za tym idzie niezwykle toksyczne. Kontakt z taką substancją zabija natychmiast delikatną pszczołę miodną. – Co więcej niektórzy z rolników nie przestrzegają przyjętych dawek oprysków, zwiększając je. Rozumiem, że każdy gospodarz chce chronić swoje plony. Jednak nie można tego robić kosztem owadów. Jeżeli pszczoły wyginą, nie będzie komu zapylać roślin – dodaje pszczelarz.

Potrzebny kompromis

Nie wszyscy rolnicy działają wbrew przepisom. – Doskonale zdaję sobie sprawę z konsekwencji niewłaściwego stosowania oprysków. Dlatego wykonuję je w godzinach wieczornych. Zawsze przestrzegam zasady dobrej praktyki rolniczej, choć czasami może być to trudne ze względu na spiętrzenie prac. Dobro pszczół powinno być priorytetem każdego gospodarza. – mówi Łukasz Macieja, rolnik z Mysłakowa. W uprawie rzepaku obecność pszczół może zwiększyć plon o 10-30%, a także skrócić czas kwitnienia oraz wyrównać dojrzewanie. – I w tym miejscu powinna być widoczna współpraca rolnika z pszczelarzem, by obaj mogli mieć korzyści – dodaje pan Łukasz.

Pszczół jest coraz mniej. Co można zrobić, aby uratować owady? Po pierwsze wykonywać opryski zgodnie z przepisami. – Rośliny należy pryskać wieczorem i w nocy, a nie w dzień, gdy pszczoły latają. Rano oprysk nie będzie już szkodliwy dla pszczół – wyjaśnia Andrzej Żuchowski.
 

(mb)

Reklama

Pszczelarze biją na alarm komentarze opinie

Dodajesz jako: |

Hodowle, Tłuchowo - więcej informacji

Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez lipno-cli.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Wydawnictwo Promocji Regionu Sp. z o.o. z siedzibą w Golub-Dobrzyń 87-400, Rynek 20

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"